Hari ni bersemangat betul saya nak menjalankan misi membuat kuih tepung pelita kegemaran Faris. Kalau beli kat kedai macam tak puas je makan. RM2 baru dapat 5 biji. Tu pun Faris boleh habiskan sorang-sorang. Sebenarnya plan nak buat dari hari raya haji lagi, tapi tak berkesempatan. So, bila dah ada masa ni kita pulunlah kan...hihihii
Pagi-pagi lagi dah keluar rumah untuk mengambil daun pisang untuk dibuat bakul..lepas ni ni bolehlah buat bekas untuk mengisi kuih tepung pelita yang nak dibuat. Tapi mak cakap, kena tunggu daun pisang layu dulu barulah senang nak buat bakulnya.... so, terpaksalah saya tangguhkan projek tu hingga petang nanti...
Apa pun saya share resepinya dulu ye...senang je rupa-rupanya :)
RESEPI KUIH TEPUNG PELITA
Ihsan Google
Lapisan hijau @ bawah :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dikisar dgn sedikit air
sedikit kapur - jangan letak banyak sangat, nanti pahit.
Lapisan putih @ atas :
4 sudu besar tepung beras
1 kotak santan
sedikit garam
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dikisar dgn sedikit air
sedikit kapur - jangan letak banyak sangat, nanti pahit.
Lapisan putih @ atas :
4 sudu besar tepung beras
1 kotak santan
sedikit garam
Cara :
- Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati
- Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat (hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya)
- Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap
- 1 kotak santan dicampurkan dengan 4 sudu tepung beras dan garam
- Kacau sehingga sebati
- Masak adunan dan kacau sehingga adunan pekat (hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya)
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi. Sejukkan.
NOTA:
Sedikit tip untuk membuat kuih ni basah2 seperti kuih dibeli.
Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, tambahkan 2 sudu besar tepung ubi.
Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dalam bekas.
Sudukan 1/2 sudu kecil gula pasir ke atas lapisan hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih.
Selamat Mencuba!
wahh mesti sedap... kalau dapat makan nie memang sedap.. petang-petang macam gini
BalasPadam