Kali ini saya ingin bercerita tentang produk yang paling saya gemari iaitu Energising Soy Protein...saya akan memastikan bahawa saya mengambil ESP pada setiap....ini adalah untuk memastikan saya kekal bertenaga sepanjang hari...jika sebelum ini, saya sering mengalami masalah tekanan darah rendah...selepas mengamalkan produk ini, masalah itu dapat diatasi dengan jayanya...alhamdulillah :-)
Jom kita lihat apa lagi kelebihan dan kebaikan protien
sebenarnya ?
KEPERLUAN
PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein
hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging,
kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila
berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita
akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap
minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan
terutama yang bergoreng.
Badan
kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ.
Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika
sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang
sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
PENTINGKAH
PROTEIN?
Our body
need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building
block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada
zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG
SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang
optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes,
antibodies and neurotransmitter.
25%
daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut,
kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya
mengatakan kita adalah protein.
Protein
berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita
terdiri daripada :-
1. 66%
Water
2. 25%
Protein
3. 8%
Fats
4. 1%
Combination of Minerals & Vitamins 100%
TAHUKAH
ANDA ?
Shaklee
adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang
soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah
dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun
kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr.
Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi
membina kesihatan jangka panjang.
SHAKLEE
ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini
adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian
kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara
biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi
tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Soy
Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik
pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan
kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti
genistein dan daidzein.
Soy
Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua
asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang
sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh
dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat
besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan,
pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
PROTEIN
SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!
Shaklee
hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO
(Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity
Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee
adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah
diproses.
RISIKO
KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia
(kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney
disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver
(penyakit hati)
4. High
Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low
blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low
blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve
instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic
ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor
wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor
blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor
vision (Penglihatan kurang baik)
12.
Irritability (Badan menggeletar)
13.
Fatigue (Letih lesu)
14.
Weakness (Lemah)
15. Water
retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16.
Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack
of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan
ESP ini ialah;
- membantu membina dan
perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ
terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu
untuk menambahkan susu.
- menyediakan 14gram protein
kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
- setiap hidangan membekalkan
50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
- kandungan fitoestrogen untuk
kesihatan prostat,payudara dan menepous
- indeks glisemik yang rendah
untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
Jadi...
Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar
dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum
pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight
management)
Lelaki : melindungi
dari any disease(heart, cancer etc)
Ibu
mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late
pregnancy discomfort.
Wanita : keanjalan kulit… (protein
penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata.
Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan
kekurangan protien untuk membina sel kulit yang baru.
Jika anda berminat untuk mendapatkan khasiat ESP hubungi saya di talian 019-2187383...emel kerengge83@gmail.com...dapatkan konsultasi percuma daripada saya yang sedia membantu :-)
0 comments:
Catat Ulasan