Jumaat, 14 November 2014

Resepi Puding Karamel Mudah

 
Resepi ni nampak mudah dan senang sangat-sangat... tak perlu letak telur pun tau..
itu yang saya suka tu ;)
 
Bahan A (karamel)
3 sudu besar gula
2 sudu besar air
 
Cara : Masak atas api kecil hingga perang. Sejukkan seketika.
 
Bahan B ( Puding )
1 paket agar-agar (10gm)
4 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
 
Cara : Satukan semua bahan B.
Didihkan di atas api perlahan.
 Kacau sehingga sebati & elakkan adunan daripada berketul-ketul.
Apabila adunan telah mendidih, padamkan api.
Tapis dan tuangkan dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
 
Selamat mencuba!
 

1 comments: