Ahad, 19 Oktober 2014

Penangan Jeruk Mangga Muda....

Pagi ni bangun lebih awal dari biasa semata-mata nak siapkan kerja yang tertangguh. Sebenarnya, Group Nenda Shaklee kesayangan saya adakan cabaran #10hariblogFST... Walaupun 10 hari jer tapi tak ramai yang mampu istiqamah update entry tau (termasuklah saya)...sape yang berjaya mengharungi cabaran 10 hari ni akan dapat hadiah istimewa :)

Semalam adalah hari kesepuluh, tapi sayangnya saya tak sempat nak post entry pape pun di blog. So, hari ni kira nak qadha yang tertinggallah kan...hahaa...boleh pulak main qadha-qadha.

Ni nak update kisah jeruk mangga muda...Ya Allah, tengok gambar pun dah meleleh air liur..sape-sape yang preggy tu sure teringin kan. Kejap lagi, nak ke pasar terus cari bahan-bahan di bawah ni. Buat sendiri lagi puas hati...makanlah sepuas-puas hati nanti..

Ekceli dari weekend lepas saya teringin nak makan 'colek' betik muda...cicah dengan cuka yang dicampur cili api, garam dan gula..hasilnya sungguh mengujakan! Tapi sayang, saya tak berjaya menjolok buah betik muda ke bawah...tinggi tau pokoknya. Lagi tinggi daripada bumbung rumah mak saya... So, hasrat nak makan colek betik tertangguh buat seketika. Tak pe2...lepas ni kita kerjakan pokok betik tu habis-habisan...hahahaaa...gian punya pasal kan :p


Siapa yang rajin bolehlah cuba buat sendiri. Memang sedap ni :)

3 comments:

  1. ru preggy dear auntie? hehehhehehe :)

    BalasPadam
  2. Adoi mana2 ada je gambo jeruk ni

    BalasPadam
  3. Fenomena dh ni, klu resepi cikna xletak gula sbb asam boi tu dh manis...>_<

    BalasPadam