Ahad, 2 Mac 2014

Tujuh Panduan Memilih Protein Soya yang Terbaik!

Assalamualaikum w.b.t..


Apa khabar pembaca sekalian? Seperti yang saya umumkan sebelum ini, bulan Mac 2014 adalah promosi bagi ESP Soy Potein. ESP merupakan hot seller Shaklee. Berebut-rebut orang nak dapatkan khasiat ESP kerana ia memang best... Sesiapa yang pernah cuba ESP, biasanya akan terus setia dengannya. Kepada yang belum pernah mencuba, inilah masanya untuk mendapatkan setin dua ESP buat diri-sendiri. 

Ramai yang berminat dengan protein soya, tapi pastikan protein soya pilihan anda mematuhi tujuh kriteria di bawah. Kalau kurang salah satu, itu tandanya soya anda tidaklah begitu berkesan.



  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran soybeans ini.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah untuk dihasilkan (ini lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yang dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol- Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dengan alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan memadatkan jisim tulang.
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
sumber : Mamafaiz.com


June Mohd | kerengge83@gmail.com | SMS/ WA : 017-943 8392 | ID : 891221

0 comments:

Catat Ulasan