Selasa, 12 Mac 2013

Tips Mengira Waktu Subur



Perkongsianku kali ini menjurus kepada unsur kewanitaan sedikit...memandangkan ramai yang bertanya tentang cara untuk mengetahui waktu subur, di sini saya ingin berkongsi sedikit sebanyak maklumat perihal kesuburan yang saya fahami.





CONTOHNYA BEGINI:

Hari terakhir kedatangan haid bulan ini : 07 MAC 2013

Hari terakhir kedatangan haid bulan sebelumnya : 05 Februari 2103

LANGKAH PERTAMA :

Antara tempoh 05 Februari - 07 Mac 2013 ada berapa hari?

Jawapan = 29 Hari


LANGKAH KEDUA :


29 hari - 14 hari = 15 hari


*note: 14 hari adalah anggaran proses telur

 keluar dari sarangnya atau ovulasi mengikut


 kitaran haid. Saya pun tak berapa faham kalau


 nak terang secara detail tapi guna je data ni.


 hehe


LANGKAH 3:

Untuk dapatkan hari subur kita, kira hari pertama last period (cth : 28 Januari 2013) sehingga genap 15 hari di dalam bulan tersebut.

Kaedah : 28, 29, 30, 31 Januari..........., 10, 11, 12 Februari 2013.
Jadi, waktu subur anda adalah 12 hb Februari 2013..



*note : oleh kerana kaum lelaki seorang

 jutawan (=_=") (banyak sperma dihasilkan)

, maka sekiranya suami isteri bersama 3 hari 

atau 2 hari sebelum waktu subur, peluang

 untuk sperma and telur disenyawakan adalah

 tinggi. Maka berisiko untuk hamil. Tapi once

 dah confirm hari subur apa salahnya cuba

 pada hari tersebut untuk mendapat hasil yang

 lebih cemerlang dan gemilang hihihii...


Senangkan nak kira? Dah faham semuanya...diharap dapat membantu pasangan yang sedang merancang keluarga:-)

{kredit:sumber}



1 comments: